De 10 snelste landdieren ter wereld

Dierenweetjes.be

De 10 snelste landdieren ter wereld

Velen onder ons weten dat het jachtluipaard het snelste landdier ter wereld is. Maar weet u welke andere landdieren nog hoge snelheden halen? U leest het in onderstaand artikel. Hier vindt u een opsomming van de 10 snelste landdieren ter wereld.

 

10. De Afrikaanse wilde hond en de kangoeroe

 

De tiende plaats is een gedeelde plaats. We vinden hier zowel de Afrikaanse wilde hond als de kangoeroe terug. Deze twee dieren halen maar liefst een snelheid van zo'n 70 km/uur.

 

De Afrikaanse wilde hond of hyenahond die we terug vinden in savannes, licht beboste streken, steppen en graslanden in delen van Afrika kan dus zo'n snelheden van 70 km/uur halen. De Afrikaanse wilde hond haalt vooral deze hoge snelheden wanneer ze in groep op hun prooi jagen.

Ze zijn dus in staat om snel en krachtig te rennen dit komt ook door hun lange slanke lichaam en hun lange poten.

 

De kangoeroe die oorspronkelijk in Australië en Nieuw-Guinea voorkomt, hebben enorme krachtige en grote achterpoten. Hiermee kunnen de dieren niet enkel grote sprongen maken maar dus ook grote snelheden halen.

 

 

 

 

9. De echte haas

 

Echte hazen staan op de negende plaats in deze lijst. Ze halen maar liefst een snelheid van 72 km/uur. Ze komen van nature voor in bijna heel Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika. De echte hazen zijn een geslacht van haasachtige dieren.

Net als de kangoeroe hebben grote stevige achterpoten waarmee ze dus nog een grotere snelheid kunnen halen. Ze zijn dus fysiek aangepast om zulke snelheden te behalen. Ze hebben namelijk niet enkel lange poten maar ook een licht skelet, een groot hart en longen en rode spiervezels. Ze halen hun hoge snelheid wanneer ze vluchten voor roofdieren. Echte hazen zijn ook langeafstandrenners.

 

 

 

 

8. De hazewindhond

 

Op plaats 8 staat de hazewindhond met 74 km/uur. Deze honden worden vooral ingezet tijdens de jacht of bij windhondenrennen. Het is dan ook bij deze activiteiten dat ze hun hoge snelheden halen. De windhond is dan ook fysiek aangepast om zo hard te kunnen lopen. Hij is voorzien van een diepe borstkas. Hij is slank en zijn lichaam is dus zo gebouwd dat hij grote snelheiden kan halen maar ook zeer wendbaar is.

 

 

 

 

7. De leeuw

 

Op de zevende plaats vinden we de koning der dieren. De leeuw leeft in delen van Afrika en in een klein stukje van India en hij kan maar liefst een snelheid van 80 km/uur halen. Onze leeuw is een imposant roofdier. Tijdens het jagen op antilopen, zebra's, kafferbuffels, herten (in India) en andere grote herbivoren halen deze grote dieren hun hoge snelheid. Ze vangen hun prooi door het in de val te lokken dan besluipen ze de prooi en hierna valt de leeuw aan met een snelle sprint. De leeuw kan dus enkel voor korte afstanden, tijdens zijn korte sprint zo'n hoge snelheid halen/aanhouden.

 

 

 

 

6. De Indische antilope

 

Op de zesde plaats vinden we de Indische antilope. Dit dier behaalt net zoals de leeuw een snelheid van 80 km/uur. U vraagt zich waarschijnlijk af waarom ze dan niet op dezelfde plaats in deze lijst staan. Daar is een goede verklaring voor. In tegenstelling tot de leeuw kan de Indische antilope deze snelheid veel langer, over een vele grotere afstand volhouden namelijk voor maar liefst 1,5 km. We vinden de Indische antilope terug in Zuid-Azië, met name in sommige delen van India en in het westelijke deel van Pakistan op open vlakten. Hij is met zijn snelheid dan ook ineens de snelste antilope van het Indische subcontinent.

 

 

 

 

5. De gnoe

 

De gnoes halen net een iets hogere snelheid dan de leeuw en de Indische antilope namelijk 80,5 km/uur. Hierdoor staan ze op de vijfde plaats in de lijst. De gnoes of wildebeesten vinden we terug op grasvlakten van zuidelijk en oostelijk Afrika. Ze leggen per jaar duizenden kilometers af maar dat is geen probleem voor deze snelle beesten. Ze kunnen deze dan ook afleggen in een relatief korte tijd.

 

 

 

 

4. De springbok

 

Op de vierde plaats staat de springbok. We vinden hem terug in droge binnenlanden van Zuid-Afrika. De springbok is een middelgroot soort antilope die maar liefst een snelheid van 88 km/uur kan halen. Naast hoge snelheden halen kan het dier ook hoge sprongen maken. Hij dankt zijn naam dan ook aan deze sprongen.

 

 

 

 

3. De gaffelbok

 

De gaffelbok doet het net iets beter als zijn soortgenoot antilope de springbok. Hij loopt rond in de grasvlakten en woestijnen van Noord-Amerika waar hij een snelheid van 88,5 km/uur haalt. De gaffelbok is aangepast om zo hard te lopen. Hij heeft namelijk lange dunne en gespierde poten en slanke ledematen. Niet enkel zijn ledematen maar ook zijn inwendige organen zijn aangepast aan zijn hoge snelheid. Hij heeft een goed ontwikkeld hart en longen, ook zijn lever en nieren zijn relatief groot. Ook het zichtvermoge, zijn reuk en zijn gehoor zijn ook zeer goed ontwikkeld, zijn gezichtsveld beslaat maar liefst 360°.

 

 

 

 

2. De bulvleermuis

 

U denkt waarschijnlijk: Waarom staat er een vleermuis in de top tien van de snelste landdieren? Maar de bulvleermuizen zijn ook zoogdieren.

De bulvleermuizen zijn een familie van vleermuizen. Ze komen over de hele wereld voor, maar vooral in de tropen. In deze familie van de vlemuizen is het vooral de guanovleermuis kan zeer hoge snelheden behalen. Ze kunnen zo'n snelheden van 96,6 km/uur halen! Daarom verdienen ze zeker om op de tweede plaats in deze lijst te staan.

 

 

 

 

1. Het jachtluipaard (cheeta)

 

En de absolute nummer 1 van deze lijst is zoals u waarschijnlijk al vermoedde: het jachtluipaard. Hij haalt maar liefst een topsnelheid van 104,4 km/uur. Hij is een groot katachtig roofdier dat we terug vinden in Afrika en Iran. Het jachtluipaard zijn lichaam is zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant aangepast om zo'n hoge snelheden te halen. Zijn lichaam is slank, gespierd en flexibel gebouwd. Hij heeft een krachtige borst en in tegenstelling tot andere katachtige zeer lange poten. Hij heeft lichte en flexibele botten, een groot hart en grote longen. Door deze fysieke aanpassingen is het jachtluipaard een meester in het jagen, want hij heeft een korte, zeer snelle sprint om zijn prooi aan te vallen. Hij kan maar liefst in minder dan 3 seconden, van 0 naar 100km/uur gaan. Daarom is onze cheeta het allersnelste landdier te wereld.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes