De 10 meest intelligente diersoorten ter wereld

Dierenweetjes.be

De 10 meest intelligente diersoorten ter wereld

Hoewel de meeste mensen dieren niet altijd associëren met extreme intelligentie, is het toch zo dat sommige diersoorten tekens vertonen dat ze daadwerkelijk zeer intelligent zijn. Terwijl ze niet in staat zijn om moeilijk rekensommen te berekenen zijn er bepaalde dingen waarin dieren zich specialiseren en waarin blijkt dat ze misschien zelfs slimmer zijn (of meer functioneel) dan mensen. In onderstaande lijst leest u de tien intelligentste diersoorten ter wereld.

 

10. Katten

 

Voor degenen die katten hebben als huisdieren zal het echter geen nieuws zijn dat deze dieren ontzettend intelligent zijn als het gaat over jagen.

Ze zijn ontzettend wendbaar en bezitten ongelooflijke goede zintuigen die hen helpen bij het jagen op hun prooi. Ze zijn dan wel niet zo trainbaar als honden, toch zijn ze zeer bedreven in het leren van nieuwe vaardigheden.

Meer informatie over katten vindt u hier.

 

 

 

9. Eekhoorns

 

Een eekhoorn mag dan wel klein zijn, toch mag men de hersenen van dit kleine diertje niet onderschatten. We weten nu wat velen denken: Elke keer dat je bijna een eekhoorn overrijdt met je auto lijkt het alsof ze niet eens weten hoe ze uit de weg moeten gaan, en blijven ze gewoon in het midden van de weg zitten, hoe kunnen ze dan slim zijn? Nou, hun intelligentie is vooral gericht op het vinden van voedsel. De hersenen van een eekhoorn hebben een belachelijk groot geheugen om te onthouden waar ze eten moeten zoeken en waar ze het hebben opgeslagen.

 

 

 

 

8. Olifanten

 

Vergeleken met andere dieren hebben olifanten een veel grotere hersenmassa (berekent hersenmassa/lichaamsmassa). Het is bekend dat olifanten de complexe werking van sociale interacties en empathie kunnen begrijpen, en dat in tegenstelling tot de meeste diersoorten.

 

 

 

 

7. Octopussen

 

Net zoals bij katten is bij de octopus de intelligentie vooral gericht op het jagen. Als het gaat over de groep van ongewervelde dieren, zijn octopussen de meest intelligente wezens. Ze zijn zeer ervaren jagers die gebruik maken van goed ontwikkelde strategieën bij het vinden van hun voedsel. Daarbuiten zijn ze in staat om 'ingewikkelde' problemen op te lossen (zoals ontsnappen aan andere jagers, uit een ingesloten ruimte ontsnappen,...).

 

 

 

 

6. Honden

 

Hoewel het niveau van intelligentie variëert tussen hondenrassen, kunnen we in het algemeen toch besluiten dat ze behoren tot de slimste dieren op onze planeet. Ze leren erg snel nieuwe vaardigheden aan en reageren over het algemeen zeer positief op menselijke training. De meeste rassen van honden (zoals Labrador Retrievers, Border Collies en Poedels) beweren erg nieuwsgierig te zijn en kunnen zelfs kleine veranderingen aan hun bekende omgeving opmerken. Daarbuiten is hun emotionele intelligentie zeer hoog vergeleken met andere dieren. Meer informatie over honden vindt u hier.

 

 

 

5. Walvissen en orca's

 

De intelligentie bij walvissen en orca's zit vooral in het feit dat ze complexe geluiden maken om met elkaar te communiceren om zo hun activiteiten zeer effectief te coördineren. Daarbuiten zijn ze ook gekend als geduchte probleemoplossers.

 

 

 

 

4. Papegaaien

 

Het beroemde vermogen om geluiden en tonen over te nemen van andere dieren, toont het hoog intellectueel van een papegaai. Ze hebben een uitstekend geheugen waardoor ze ontzettend veel en ontzettend lang geluiden en tonen kunnen onthouden en nabootsen. Meer informatie over papegaaien vindt u hier.

 

 

 

 

3. Dolfijnen

 

Als we kijken naar de lichaamsmassa van een dolfijn, kunnen we opmerken dat de hersenen erg groot zijn ten opzichte van andere dieren. Het is een wetenschappelijk bewezen feit dat dolfijnen één van de grootste hersenen hebben van alle dieren. Gekenmerkt door hun geavanceerde communicatievaardigheden zijn ze ook in staat om zichzelf te herkennen in een spiegel.

 

 

 

 

2. Varkens

 

Volgens onderzoeken kan een varken zo slim zijn als een driejarig kind.

Ze weten zich makkelijk aan te passen aan complexe milieusituaties omdat ze de mogelijkheid hebben om snel nieuwe vaardigheden te leren.

 

 

 

 

1. Chimpansees

 

Afgezien dat deze dieren sterk op de mens lijken, denken ze in sommige opzichten ook als een mens. Ze kunnen hun omgeving manipuleren en gebruiken instrumenten om bepaalde taken uit te voeren. Over het algemeen worden ze beschouwd als de slimste primaten en dus ook de slimste dieren ter wereld.

 

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes