Slow loris

Dierenweetjes.be

De slow loris: Toch niet zo schattig als ze lijken

Met zijn schattig lichaampje en zijn zielige oogjes is dit dier een zeer prachtig verschijnsel. Het lijkt dan wel een van de schattigste diertjes die op onze planeet leven, toch is het enkel schijn.

 

De slow loris

De slow loris, oftewel plompe lori, is een dier dat afkomstig is uit Zuid- en Zuidoost-Azië. Ze zijn te vinden van Bangladesh tot aan het westen van de Filippijnen. Het diertje werd in 1770 ontdekt door een Nederlander, die dan ook dit diertje in vijf groepen kon opsplitsen. Deze groepen waren naar gelang de grootte en dikte van de lorisen.

 

Het diertje is te herkennen aan zijn ronde kop, smalle snuit en grote ogen. Ze hebben ook een verscheidenheid van onderscheidende kleurpatronen die soortafhankelijk zijn. De armen en benen van deze diertjes zijn bijna van dezelfde lengte, wat ze natuurlijk nog wat specialer maakt. De handjes en voetjes van de slow loris hebben een aantal herkenbare punten die ze gebruiken in de natuur. Deze diertjes hebben tang-achtige klauwen waarvan ze gebruik maken om zich te verplaatsen via bomen.

 

Hoewel het diertje dan wel heel schattig lijkt, is dit niet helemaal zo. Het wilde dier heeft namelijk een zeer giftige beet, wat een zeer zeldzame eigenschap is onder de groep van zoogdieren. Het gif wordt geproduceerd door het likken aan een klier die zich bevindt op hun arm. Wanneer deze met speeksel vermengt wordt, bekomt het een gif. Dit dient als verdedigingsmiddel tegen roofdieren. Een ander ding is ook dat ze dit gif meestal ook onder hun nagels hebben, waardoor een schrammetje van de nagel ook wel heel wat ellende met zich kan meebrengen.

 

Vele mensen houden hier helemaal geen rekening mee. Door hun hoge knuffelgraad houden sommige mensen dit diertje als een huisdier. Daar is helemaal niets mis mee, want in veel landen is dit toegestaan. Het enige probleem is dat veel mensen dus niet weten dat het diertje een giftige beet heeft, met alle problemen tot gevolg. Wanneer je van plan bent om er ook eentje aan te schaffen, wat tegen mijn principes is want ik vind dat zulke diertjes in de natuur horen en niet bij iemand zijn thuis, dan kan je best even jezelf eerst heel goed informeren.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes