Sidderaal

Dierenweetjes.be

De sidderaal: Net zo gevaarlijk als een aligator

Ooit gedacht dat een sidderaal zo gevaarlijk kon zijn als een alligator? Toch is het daadwerkelijk zo. De agressiviteit van de alligator maakt hem ontzettend gevaarlijk, maar de sidderaal zijn manier van verdediging is minstens zo gevaarlijk als die van een alligator.

 

De sidderaal

De sidderaal is een zoetwatervis die je kan terugvinden in Zuid-Amerika. Zoals nog andere vissoorten kan de sidderaal elektrische stoten geven. Dit doet hij vooral om zijn weg te vinden in het donkere water. De stroomstoten worden om de 20-50 seconden opgewekt. Ook gebruikt hij zijn stroomstoten als verdedigingsmiddel tegen vijanden en roofdierenis

 

 

Hoe gevaarlijk is de sidderaal?

DHet mooie van de is dat je de sidderaal kan vergelijken met een levende batterij. Een volwassen exemplaar kan tot wel 750 volt gelijkspanning opwekken bij een stroom van 1 ampère. Een gelijkspanning van 120 Volt of hoger is gevaarlijk voor gezonde mensen. Dat wil dus zeggen dat 750 volt al heel gevaarlijk wordt. Natuurlijk is de spanning theoretisch gezien niet gevaarlijk voor het lichaam, maar ze bepaald wel de stroom (ampère). 1 Ampère kan leiden tot een hartstilstand.

 

 

Is hij dan gevaarlijker dan een alligator?

We moeten onderscheid maken tussen de sidderaal en de alligator. Het gevaarlijke van de alligator is dat hij de mogelijkheid heeft om te doden, maar wat hem gevaarlijker maakt is dat het een agressief dier is. Om het anders te formuleren: Een beet van de alligator kan dodelijk zijn, maar wegens dat hij agressief is zal hij waarschijnlijk meer dan een keer proberen te bijten waardoor hij zeker kan doden.

 

Bij de sidderaal kunnen we opmerken dat hij (ten opzichte van de mens) helemaal niet agressief overkomt. Wel is het zo wanneer hij zich bedreigt voelt, hij zich zal verweren met stroomstoten. Stroomstoten door water maken ze nog gevaarlijker, en het grote probleem bij gelijkspanning is dat je er zo blijft aanplakken.

 

DUS: Wanneer onder spanning te staan door middel van een sidderaal zal het heel moeilijk zijn om hiervan los te komen. Dat wil dus zeggen dat de kans heel erg groot is dat het slachtoffer een hartstilstand krijgt.

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes