Overgewicht bij huisdieren

Dierenweetjes.be

Overgewicht bij huidieren

Steeds meer huisdieren zijn het slachtoffer van overgewicht. Ongeveer 40% van de huisdieren in Nederland en België lijden aan overmatig gewicht. Dit kan echter heel wat risico's met zich meebrengen. Zorg er daarom voor dat je huisdier steeds in een goede conditie is!

 

De oorzaken van overgewicht bij huisdieren

De oorzaken van overgewicht bij onze huisdieren zijn over het algemeen dezelfde als de oorzaken waarom mensen overgewicht creëren. Wanneer men meer energie opneemt in het lichaam dan dat men verbrandt, zal ons lichaam deze energie steeds omzetten in vetten. Hierdoor kunnen er verschillende oorzaken zijn die ervoor kunnen zorgen dat ons huisdier te dik wordt. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 

 

Teveel of te energierijk voedsel

Zowel de hoeveelheid aan voeding als de soort voeding dragen erbij toe dat men overgewicht creëert. Bij de meeste gezinnen die een te dik huisdier hebben komt dit doordat men teveel eten geeft of teveel snacks of tafelrestjes. Bij honden is het zo dat men alle tussendoortjes in verhouding met de mens maal zeven moet berekenen. Dat wil dus zeggen: Eén sneetje beleg lijkt niet veel, maa kan vergeleken worden met zeven sneetjes beleg voor de mens!

 

 

Te weinig lichaamsbeweging

Veel hondenrassen en kattenrassen hebben hun beweging hard nodig. Zorgen we ervoor dat we onze hond of kat te veel verwennen en steeds in huis houden, kan dit er snel voor zorgen dat ze gaan lijden aan overgewicht. Zorg daarom voor wat tijd om met je huisdier door te brengen en met hem of haar wat te spelen zodat ze voldoende beweging hebben. In het geval van honden kan een dagelijkse wandeling heel wat energie verbranden.

 

 

Een ziekte

Net zoals bij mensen kan het zo zijn dat sommige huisdieren meer aanleg hebben om te dik te worden. Dit kan zijn door een ziekte of door een slecht werkende schildklier.

 

Een ander gekend fenomeen is dat na castratie of sterillisatie ons huisdier ook makkelijker te dik wordt. Dit komt dan vooral omdat ze rustiger worden en minder gaan bewegen. Probeer daarom om je huisdier zoveel mogelijk aan te zetten om wat te spelen of te bewegen.

 

 

De gevolgen van overgewicht bij huisdieren

Al worden de gevolgen van overgewicht steeds meer in het licht gezet, toch zijn er heel wat mensen die zich niet bewust zijn van de gevolgen die overgewicht met zich mee kan brengen. De meest voorkomende (en ernstige) gevolgen van overgewicht zijn:

 

 • Hogere kans op suikerziekte
 • Hogere kans op het ontstaan van kanker
 • Hart- en vaatziekten
 • Overbelasting van de gewrichten waardoor gewrichtsproblemen vaker voorkomen
 • Operaties worden gevaarlijker wegens de slechte conditie van het huisdier
 • Wonden helen slechter
 • Hoger risico op het ontstaan van huidziekten
 • Psychische aandoeningen: Te dikke huisdieren hebben het moeilijker met alledaagse dingen

zoals spelen of rennen.

 

 

Wat te doen als baasje?

Enkele belangrijke stappen die je als baasje kan ondernemen zijn:

 

 • Zorg ervoor dat je huisdier voldoende beweging heeft
 • Geef de juiste dierenvoeding en geen tafelrestjes of snacks
 • Zorg voor de juiste porties en geef je hond niet dezelfde portie als die van jezelf

 

Indien je als baasje geen vooruitgang kan boeken in het dieet van je huisdier, twijfel dan niet en probeer hulp in te roepen van een andere instantie. Dit kost meestal geld, maar de gevolgen van overgewicht kost ook geld! (dierenartskosten, medicatie,...)

↑ Ga naar top van pagina ↑

Aangeraden door Dierenweetjes